Noppor, smuts och skötsel av din soffa

Vad behöver jag tänka på för att min soffa skall ha ett långt liv?

Noppor, eller pilling som det också kallas uppkommer oftast från externa fibrer (exempel filt, klädesplagg, prydnadskuddar, husdjur). Det uppstår oftast på material med syntetiska fibrer och ofta i kombination med statisk elektricitet. Den statiska elektriciteten i kombination med luftfuktigheten drar till sig damm och andra partiklar som fäster i textilen och orsakar noppor.

För att förebygga uppkomsten av noppbildning kan man med fördel impregnera sin nya soffa med ett antipilling medel innan man börjar använda den. Antipilling medlet skapar en smutsavstötande hinna samt att den statiska elektriciteten minskar. Detta måste göras när soffan är ren. Har soffan använts så måste fodralen tvättas innan impregnering.

Smuts är också en bidragande orsak till att pilling uppstår därför är skötsel och rengöring av plymåerna viktigt för att soffan ska hålla sig fin och få en lång livslängd.

Dammsug din soffa varje vecka med mjukt munstycke för att få bort lösa smutspartiklar. Lösa smutspartiklar nöter på tyget. Efter en tids användning kan man behöva tvätta sina fodral förutsatt att tyget tål vattentvätt. Följ noga tvättråden för det aktuella tyget och när fodralen torkat tar man bort eventuella noppor med en noppmaskin.

Om noppor redan uppstått; använd en noppmaskin på fodralen. En del tyger med hög slitstyrka har ibland extramaterial i tyget det vill säga extra mycket textilfibrer. Dessa fibrer kan bilda noppor. Då brukar det hjälpa att använda noppmaskin några gånger.